- AL-KO Shop In Shop Partner

Kérdése van? Hívjon minket! +36204215413

Merülő szivattyúk kiválasztása

Hasznos tudnivalók a szivattyúk kiválasztásával kapcsolatban


A szivattyúkat működési módjuk szerint két nagy csoportba sorolhatjuk. Ezek: a merülő szivattyúk és a felszíni, vagy más néven kerti szivattyúk.

A merülő szivattyúk lényege a nevükben rejlik. Ezeket a szivattyúzandó vízbe (folyadékba) kell merítenünk ahhoz, hogy működjenek. Mint a többiekbe (egy-két kivétellel) ezekbe is centrifugál szivattyút építenek be. Az elektromos részek (a motor és a kapcsoló) tökéletesen vízhatlan házba kerülnek, ez a megengedett legnagyobb bemerítési mélységig garantálja a biztonságot. A merülő szivattyúk házán nincs is szívócsonk, csak vízbevezető rácsozat, amely azt hivatott biztosítani, hogy a szivattyú által szállíthatónál nagyobb szilárd testek ne is kerüljenek a szivattyúba.

A maximális bemerítési mélységet túllépve a merülő szivattyú tömítései már nem állnak ellen a nyomásnak, a szivattyú be fog ázni, és tönkremegy.

A merülő szivattyúk felnyomják a folyadékot a gyári adatként megadott szállítómagasságba. Ez a magasság nem a szivattyú tényleges helyzetétől, hanem a szállítandó folyadék felszínétől számítódik, hiszen a folyadékba mártott csőben szivattyú nélkül is a külső víz szintjére emelkedik a víz. A merülő szivattyúk teljesítménye szerint az emelőmagasság általában 6-9 méter, nagyobb teljesítményű szivattyúknál 11 méter. A magasnyomású merülő szivattyúk 30-50 méteres szállítómagasságot is produkálnak, a speciális mélykút szivattyúk pedig 50-80 méterre képesek felemelni a vizet.

A folyadékszállító képesség a szállítómagassággal arányosan csökken. Minden szivattyúnak van egy szállítási karakterisztikája, amelyből megállapítható, hogy milyen magasságba mennyi vizet képes szállítani meghatározott időegység alatt.

A kisteljesítményű merülő szivattyúknak 3 fajtáját különböztetjük meg.

Ismerünk tiszta vízre , szennyezett vízre illetve kombinált alkalmazásra szánt merülő szivattyúkat A felsorolt készülélkeket elsősorbn elárasztott pincék vagy egyéb helységek víztelenítésére, ciszternákból, tartályokból, vagy felszíni természetes vízforrásból való víznyerésre, vagy 4-5 méteres mélységű kutakból elárasztásos öntözésre, vagy tartályok közti átfejtésre esetenként emésztő  vagy munkagödrök, árkok vízkemelésére használhatjuk.

A magasnyomású merülő szivattyúk alkalmasak közvetlen öntözésre, vagy öntöző szórófejek meghajtására.

A mélykút szivattyúkkal nagy mélységből tudjuk a vizet a felszínre emelni, vagy kisebb mélységből nagy nyomással öntözni.

A szennyvíz szivattyú a merülő szivattyúk speciális fajtája. Ezeknél a nagy beömlő nyílásokat és nagy átmérőjű nyomócsonkot találhatunk, hiszen ezek feladata a szennyeződéseket tartalmazó folyadékok szállítása. A jellemző átömlő keresztmetszet 30-38 mm. A szennyvíz szivattyúk igen nagy résveszteséggel dolgoznak, ezért a legkisebb fojtásra is drasztikus folyadékmennyiség visszaeséssel reagálnak, és szállítóképességük a magasság növekedésével erősebben csökken.

A merülő szivattyúk többségénél egy úszókapcsoló teszi lehetővé az automatikus működést.
Az úszókapcsoló könnyebb a víznél, ezért annak felszínén lebeg, vagy nagyobb vízmélységnél felfelé emelkedik, és bekapcsolt állapotban tartja a szivattyút. A vízmélység csökkenésekor az úszókapcsoló lesüllyed, és kikapcsolja szivattyút, ezzel megakadályozva annak szárazon futását. A be- és kikapcsolási magasságot az úszókapcsoló szabad vezetékének hossz-változtatásával állíthatjuk be.

Speciális kombinált szivattyúk is léteznek, melyek elsősorban szennyvízszivattyúként használhatók, de különlegességük abban rejlik, hogy ha nincs az úszókapcsoló akadálytalan működéséhez elegendő hely a folyadékban, vagy ha nincs kialakított zsomb, akkor is használhatóak a teljes víztelenítéshez.
Ezek a szivattyúk manuális felületszívó üzemmódban 5 mm-es megmaradó vízszintig képesek a helységek vízmentesítésére

Minden merülő szivattyú jellemző adata a megmaradó vízszint. Ez az a vízmagasság, amit a szivattyú már azért nem tud felszívni, mert a szívórácson, vagy szennyvízszivattyúknál a beömlő nyíláson már levegőt is szív. Ha az igény, hogy a szivattyú teljes egészében víztelenítse a helységet célszerű annak legmélyebb pontjára egy, a szivattyút befogadni képes mélyedést ún. zsombot kialakítani, és ide helyezni a szivattyút. Így a teljesen leürített helységben csak ebben a zsomban marad víz. Zsomba való telepítéshez legcélszerűbb a beépített szintkapcsolós szivattyúk használata.

Szót kell ejteni a szivattyúk teljesítményét befolyásoló igen lényeges tényezőről. A szivattyúk a vizet csövön továbbítják. Nem mindegy, hogy ez a cső milyen átmérőjű.

A csőellenállás annál nagyobb, minél kisebb a cső átmérője, hiszen ugyanaz a vízmennyiség kisebb keresztmetszetű csövön nagyobb sebességgel, hogy áramoljon, az ellenállás pedig a sebesség négyzetével nő.

Általános tapasztalat, hogy óránként egy köbméter víz szállítása esetén az 1"-os cső hosszának (a vízszintesen fekvő részének is) 2%-a emelőmagasságnak minősül. 3/4"-os cső esetében ez 8%, míg 1/2"-os vezeték esetén 40%.

Például: 50 m 1"-os cső ellenállása óránként 1m3 víz szállításával számolva 2%, azaz 1 méter emelőmagasságnyi. Ezt a legtöbb szivattyú szinte észre sem veszi.

3/4"–os 25 méteres csőnél a 8% 2 métert tesz ki, mely még mindig nem jelentős terhelés egy szivattyúnak sem.

Könnyen belátható, hogy 25 méter 1/2"-os cső ellenállása (40%) 10 méter emelőmagasságnak számít, és ha ezt a csövet egy 7 méter szállítómagasságú merülő szivattyúhoz csatlakoztatjuk, akkor a víznek a cső végén sem nyomása nem lesz, sem számottevő folyadékszállításra nem számíthatunk, a víz éppen csak csordogál a cső végén.

Hasonló számítás végezhető, amikor arra vagyunk kíváncsiak, hogy a szivattyú vízszintesen milyen messzire képes elszállítani a folyadékot.

A merülő szivattyúk nem járhatnak szárazon, nem járhatnak tartósan teljesen elzárt csap mellett és nem fagyhatnak be, a megadott maximális bemerítési mélységnél. Ha a szállított folyadékban homok, vagy egyéb csiszolóanyag hatású szennyeződés van, az jelentősen csökkenti a szivattyú élettartamát. A megadott maximális bemerítési mélységnél mélyebben még rövid időre sem márthatók a víz alá. A felsorolt hibákból adódó meghibásodások nem javíthatók garanciában.


A merülő szivattyúk méretezéséhez szükséges számítások:

Merülőszivattyú méretezési séma