Kérdése van? Hívjon minket! +36204215413

AL-KO HWA 4500 COMFORT

113140 AL-KO HWA 4500 COMFORT
113140 AL-KO HWA 4500 COMFORT
113140 AL-KO HWA 4500 COMFORT
113140 AL-KO HWA 4500 COMFORT
113140 AL-KO HWA 4500 COMFORT
113140 AL-KO HWA 4500 COMFORT
113140 AL-KO HWA 4500 COMFORT
  • Nagy teljesítményű házi vízellátó automaták a ház és a kert automatikus vízellátásához
  • Megbízható, csendes működés
  • Alacsony karbantartást igénylő szivattyú állandó víznyomással, szárazon futás elleni védelemmel
  • Egyszerű üzembe helyezés a beépített XXL-es szűrőnek és visszacsapószelepnek köszönhetően
  • Vízvezető alkatrészek sárgarézből és rozsdamentes acélból
Elérhetőség
nem szállítható
Központi raktárkészlet
nincs raktáron
Külső raktárkészlet
nincs raktáron
Szállítási idő
érdeklődjön
Szállítási költség
ingyenes
Cikkszám
113140
119 900 Ft
Jelenleg nem elérhető
Részletek

Kertes házban, nyaralóban bizony rendkívül hasznos lehet egy jól megválasztott kerti szivattyú, igazán sokoldalúan kihasználható, sőt a nem is túl drága készülékkel és sok pénzt takaríthatunk meg.
A kutakból vagy esővíztárolókból kinyert vizet bakteriológiai, vagy kémiai összetételük miatt ivóvízként nem használjuk (ennek következményeként fürdéshez, mosogatáshoz, főzéshez sem), viszont tökéletesen megfelelnek a mosáshoz, a WC-öblítéshez, és természetesen öntözéshez is.
Elsősorban ezekhez a felhasználásokhoz ajánljuk az AL-KO házi vízellátóit, de megfelelő vízminőség esetén a vezetékes víz pótlására is alkalmasak egy családi ház méretében.

A házi vízellátó automatákat az különbözeti meg a szivattyúktól, hogy azok üzeme a vízfelhasználásnak megfelelően automatizált.
A házi vízellátó automata egy a kerti szivattyúkkal teljesen megegyező szivattyú egységből, és egy vezérlő egységből áll.
Olyan ez, mint egy nagy vízmű kicsinyített változata, amely automatikusan biztosítja a kívánt vízellátást a fent említett feladatokhoz.
Ha a vízrendszerben minden szelep zezárásra kerül akkor a szivattyú leáll.

Ha bármely szelepet megnyitják, akkor az automata kapcsolja a szivattyút, és az biztosítja a megfelelő vízmennyiséget, víznyomást.

A kútvizek gyakran tartalmaznak szennyezőanyagot (pl.homok) ami nem szerencsés, ha szivattyúba majd onnan a vízvezetékrendszerbe kerül.
A homok mennyiségtől függően előbb vagy utóbb károsíthatja a szivattyút, de nem éppen üdítő látvány a homokkal feltöltődött WC tartály vagy bojler szétszerelt látványa sem.
A homok kivédésére az AL-KO a HWA 4500 COMFORT típusnál beépítettek egy előszűrőt mely 60 mikronos szemcsenagyság felett kiszűri a szennyeződéseket, így a homokot is.
Ha jelentős mértékben "homokol" a kút, akkor bizony még így is sűrűn kell tisztogatni a szűrőt, de legalább a szivattyú és a vízvezetékrendszer védve van.

Adatok
Típus
HWA 4500
Termékcsalád
COMFORT
Termékkategória
COMFORT
Gyártó
AL-KO
Rendeltetés
házivízautomata
Működési mód
Elektromos - hálózati
Hálózati feszültség
AC 230V/50Hz
Szükséges főbiztosíték
16 A
Teljesítmény
1 300 W
Motor típusa
1 fázisú aszinkron, állandó segédfázissal
Motor hajtásmódja
direkt
Ivóvízhez használható
Nem
Szivattyú ház anyaga
ABS
Hidraulikus fokozatok száma
1 lépcsős
Max. szívómélység
8 m
Max. emelési magasság
50 m
Max. víznyomás
5 Bar
Max. szállított mennyiség
4 500 liter/óra
Max. folyadék hőmérséklet
35 C°
Szárazonfutás elleni védelem
Integrált
Áramláskapcsoló
Integrált
Nyomáskapcsoló
Nem
Előszűrő
Beépített
Szívóoldali csatlakozómenet
G1"
Nyomoóldali csatlakozó menet
G1"
Nettó terméksúly
11,5 Kg
Jótállás Fogyasztói
3 év
Jótállás Közületi
1 év
Jótállás Ipari használatra
6 hónap (pl. gépkölcsönzés)
Jótállás érvényesíthető
Országos márkaszerviz hálózatnál és a forgalmazónál is.
Készülék használati útmutatója
Szállított tartozékok
Kezelési útmutató
Származási hely
P.R.C.
Csomagolás mérete 1.
Hosszúság 52,5 cm
Csomagolás mérete 2.
Szélesség 25 cm
Csomagolás mérete 3.
Magasság 30 cm
Cikkszám
113140
Hasznos tudnivalók a házivízellátó automaták kiválasztásával kapcsolatban

A szivattyúkat működési módjuk szerint két nagy csoportba sorolhatjuk. Ezek: a merülő szivattyúk és a felszíni, vagy más néven kerti szivattyúk.

Ha arra van szükség, hogy a szivattyú a vízfelhasználásnak megfelelően kapcsoljon be és ki, házi vízellátóra vagy automata szivattyúra van szükség.

A házi vízellátó tulajdonképpen egy automatizált működésű kerti szivattyú.

A házi vízellátó automata, pedig egy olyan házi vízellátó, ahol a mechanikus segédberendezéseket (kiegyenlítőtartály, nyomáskapcsoló) elektronikus berendezések helyettesítik. Ennek köszönhetően lényegesen kompaktabb készülékméret érhető el, valamint a használatban elkopó, elfáradó mechanikus eszközök kiválthatók. automata szivattyú A házivízellátó automata szivattyúknál nincs tartály, hanem elektronika vezérli a szivattyú folyadék-felhasználásnak megfelelő kapcsolását. A jobb kiviteleknél az elektronika meg tudja akadályozni a szivattyú szárazon futását is, és egyéb szolgáltatásokat is nyújt (pl. a szállított folyadékmennyiség folyamatos kijelzése, nyomóoldali szivárgás védelem, automatikus újraindítás vízhiány esetén stb.) Jelentős különbség továbbá, hogy míg a házi vízellátók rendelkeznek beállítható értékű ki-, és be kapcsolást működtető nyomáskapcsolóval, addig a házi vízellátó automatáknál ezt egy áramláskapcsoló vezérli. Az áramlás kapcsoló a folyadékszállítást figyeli, de nem felügyeli a nyomást. Ha ön elzár minden csapot, akkor a folyadékszállítás megszűnik és az áramláskapcsoló azonnal megállítja a szivattyút. Ha ön megynyit egy csapot (szelepet) akkor a folyadékszállítás felépül, amit az áramláskapcsoló érzékel és azonnal indítja a szivattyút. Nincs tehát a ki-, és bepcsolás között az a nyomásesési jelenség, mint a tartállyal szerelt házi vizellátóknál.
 

A felszíni üzemre tervezett szivattyúk nem merülnek (nem is merülhetnek) be a vízbe, hanem a felszínre telepítve üzemelnek. Szívócsövön szívják fel a vizet, majd nyomócsövön továbbítják azt. Nagyon fontos alapelv, hogy a szívócső végére egy visszacsapó szelepet (lábszelepet) kell szerelni, hogy a szivattyút üzembe helyezéshez fel tudjuk tölteni a szállítandó folyadékkal, valamint az, hogy a szívócsőnek abszolút tömítettnek kell lennie.

Tömítetlen szívócsövön a szivattyú levegőt is szív, amely jelentősen csökkenti teljesítményét, szélsőséges esetben meg is hiúsulhat a víz felszívása. Tömítetlen szívócső esetén a szivattyú minden kikapcsolását követően kifolyik a víz a szivattyúból és a szívócsőből is, lehetetlenné téve annak következő sima beindítását. A szívócső  merevfalú cső kell legyen, vagy pedig összeroppanás ellen védett úgynevezett bordás merevítésű cső.

Ellenkező esetben pl. hagyományos locsolótömlő alkalmazásakor a szivattyú szívóhatása összelapítja azt, lehetetlenné téve a víz felszívását. Mivel a felszíni légnyomás kb. 1 bar - ami mint tudjuk 10 méter vízoszlop nyomásának felel meg - ezért elméletileg sem lehet a vizet 10 méternél mélyebbről felszívni. Itt, mint a merülő szivattyúknál is igaz az, hogy e tekintetben nem a kút mélysége az irányadó, hanem a víz szintje a szivattyú szívócsonkjától. A gyakorlati szívóképesség jellemzően a Jet rendszerű szivattyúk esetében 8-9 méter, míg a hagyományos felépítésű szivattyúknál 7 – 7,5 méter.

Ha a szivattyú használata során a vízkivétel nagyobb, mint a kút vízhozama, akkor a vízszint folyamatosan csökkenni fog, és főleg csőkutaknál könnyen túllépheti a maximális szívómélységet. Ekkor a folyadékszállítás leáll. Ezt tapasztalva a vízkivételt azonnal csökkenteni vagy szüneteltetni kell.

A felszíni szivattyúk szállítómagassága mindig a szívómélység és a nyomómagasság összege, tehát a szivattyú által ténylegesen áthidalt szintkülönbség. Ha egy szivattyú maximális szállítómagassági adata például 42 méter, akkor, ha 8 méter mélyről szívja a vizet, a felszíntől csak 34 méter magasra képes emelni azt. Mivel 10 méter vízoszlop magasság kb. 1 bar nyomásnak felel meg, a példában említett adatú szivattyú végnyomása ebben az esetben 3,4 bar lesz, melyet még az alábbiakban részletezett csőellenállás tovább csökkent.

Szót kell ejteni a szivattyúk teljesítményét befolyásoló igen lényeges tényezőről. Mint azt már tudjuk, a szivattyúk a vizet csövön továbbítják.

Nem mindegy azonban, hogy ez a cső milyen átmérőjű. A csőellenállás annál nagyobb, minél kisebb a cső átmérője, hiszen ugyanaz a vízmennyiség a kisebb keresztmetszetű csövön nagyobb sebességgel kell, hogy áramoljon, az ellenállás pedig a sebesség négyzetével nő.

Általános tapasztalat, hogy óránként egy köbméter víz szállítása esetén az 1"-os cső hosszának (a vízszintesen fekvő részének is) 2%-a emelőmagasságnak minősül. 3/4"-os cső esetében ez 8%, míg 1/2"-os vezeték esetén 40%.

Összehasunlításul vizsgáljuk meg a fenntieket 3 példán keresztül:

  • 50 m 1"-os cső ellenállása óránként 1m3 víz szállításával számolva 2%, azaz 1 méter emelőmagasságnyi. Ezt a legtöbb szivattyú szinte észre sem veszi.
  • 3/4"–os 50 méteres csőnél az ellenállása 8%, ami 4 métert tesz ki, mely még mindig nem jelentős terhelés egy szivattyúnak sem. 
  • 1/2"-os cső 50 méteres cső ellenállása már 40% lesz, ami 20 méter emelőmagasságnak számít, és ha ezt a csövet egy 7 méter szállítómagasságú merülő szivattyúhoz csatlakoztatjuk, akkor a víznek a cső végén sem nyomása nem lesz, sem számottevő folyadékszállításra nem számíthatunk, a víz éppen csak csordogál a cső végén.
A csőellenállás ismeretében hasonló számítás végezhető, amikor arra vagyunk kíváncsiak, hogy a szivattyú vízszintesen milyen messzire képes elszállítani a folyadékot.

A felszíni szivattyúkat az első üzembe helyezés előtt teljesen fel kell tölteni vízzel, és csak ezt követően szabad és lehet beindítani. A felszíni szivattyúk nem járhatnak szárazon, nem járhatnak tartósan teljesen elzárt csap mellett és nem fagyhatnak be. Az önfelszívó képesség a felszíni szivattyúknál azt jelenti, hogy amennyiben a szivattyúház tele van vízzel, akkor a szívócsőből kb. 2 m mélységből képes a vizet felszívni. Ez elsősorban gáztartalmú kutak esetében fontos tulajdonság, ahol a szívócsőben lévő vízből gáz válhat ki, és légdugót képezhet a szívócső tetején. A szivattyúk motorja a hálózati dugó bedugásával vagy hálózati kapcsolóval indítható el. Ha a szállított folyadékban homok, vagy egyéb csiszolóanyag hatású szennyeződés van, az jelentősen csökkenti a szivattyú élettartamát. A felsorolt hibákból eredő meghibásodások nem javíthatók garanciában. 

A felszíni szivattyúk méretezéséhez szükséges számítások:

(Kattintson a képre a nagyításhoz) Felszini szivattyú méretezési séma