Kérdése van? Hívjon minket! +36204215413

113563 AL-KO BMP 30000
AL-KO BMP 30000
RRP: 117 900 Ft 
112 900 Ft

AL-KO BMP 30000

113563 AL-KO BMP 30000
113563 AL-KO BMP 30000
113563 AL-KO BMP 30000
113563 AL-KO BMP 30000
  • Erőteljes benzinmotoros szivattyú nagyon nagy mennyiségű vízhez
  • Könnyen beindítható, erőteljes négyütemű motor
  • Robusztus váz a könnyű szállításhoz és a szivattyú védelméhez
  • Mobil és rugalmas, tápcsatlakozás nélkül használható
  • Az elektromos csatlakozástól függetlenül, különösen előnyös elöntött területeken
Elérhetőség
raktáron
Központi raktárkészlet
2 db
Külső raktárkészlet
nincs raktáron
Szállítási idő
1 munkanap
Kiszállítás dátuma
2024.03.20
Szállítási költség
ingyenes
Cikkszám
113563
RRP: 117 900 Ft 
112 900 Ft
Részletek

A benzinmotoros szivattyúkat jellemzően olyan területeken alkalmazzuk ahol nem áll rendelkezésre hálózati feszültség vagy fontos szempont a mobilitás, illetve olyan feladatok ellátására használjuk ahol legnagyobb előnyükre, a kiemelkedő folyadékszállítási képességükre szükség van.

Akár az elosztott kerteket, víztartályokat, tavakat, uszodákat szeretné vízzel ellátni, akár az elárasztott alagsort szeretné kiszivattyúzni - ez a vízszivattyú csatlakozóaljzat nélküli helyeken is használható.
 

A könnyen beindítható, felül elhelyezkedő szelepekkel ellátott (4-ütemű) AL-KO motor (OHV technológia) rendkívül hatékony. Ezt mutatja a nagy teljesítmény alacsony üzemanyag-fogyasztás mellett. Az AL-KO BMP 30000 benzinvízszivattyú megfelel a legmagasabb követelményeknek, és mindig maximális teljesítményt nyújt, folyamatos üzemben is.
 

A benzinmotoros szivattyú rendkívül nagy teljesítményű, 4,1 kW teljesítményt kínál, és akár 27 m magasságig szivattyúzza a vizet max. 6 m mélységből. A különösen tartós és hatékony AL-KO szivattyútechnológiának és a 3,6 literes benzintartálynak köszönhetően ez a szivattyú ideális számos vízelvezetési feladathoz. Az olajkitöltő nyílás könnyen hozzáférhető a szivattyúházon a könnyű karbantartás érdekében.

 

A szívó- és nyomóoldali csatlakozás átmérője 2 coll (59,6 mm). Annak érdekében, hogy a szivattyú áramköre gyorsan és egyszerűen megtölthető legyen a zökkenőmentes indítás érdekében, a szivattyú tetejére egy könnyen kezelhető töltőnyak csatlakozik. A maximális szivattyúzott mennyiség óriási, 30.000 liter óránként. A mindössze 26 kg-os üres súly és a robusztus váz segítségével a vízpumpa könnyen hordozható, ezért rugalmasan és mobil módon használható.

 

Megjegyzés: A búvárszivattyú nem alkalmas ivóvízhez történő használathoz, csak 35 °C hőmérséklet alatti ipari vízhez. Nem alkalmas sós vízben, agresszív vegyszerekkel vagy homokot tartalmazó vízben történő használatra sem.

A szivattyú nem tartalmaz beépített nyomás vagy áramláskapcsolót.
Ha ezek nélkül csak úgy használja, hogy gondoskodik a szivattyú állandó felügyeletéről és ha a működésben rendellenességet tapasztal, akkor leállítja!

Adatok
Típus
BMP 30000
Termékkategória
PREMIUM
Gyártó
AL-KO
Rendeltetés
szivattyú
Működési mód
Benzinmotoros
Működési elv
4 ütemű
Motor gyártója
AL-KO
Motor hengerűrtartalom
196 cm³
Teljesítmény
4,1 kW
Hengerek száma
1
Hidegindítás
Kézi kapcsolású szivató
Indítási mód
Kézi indítás
Üzemanyagtartály mérete
3,6 Liter
Szivattyú ház anyaga
Aluminium ötvözet
Hidraulikus fokozatok száma
1 lépcsős
Max. szívómélység
6 m
Max. emelési magasság
27 m
Max. víznyomás
2,7 Bar
Max. szállított mennyiség
30 000 liter/óra
Max. folyadék hőmérséklet
35 C°
Max. szemcseméret
0,5 mm
Szárazonfutás elleni védelem
Nincs
Áramláskapcsoló
Nincs
Nyomáskapcsoló
Nincs
Tömlőcsatlakozó mérete
3"
Szívóoldali csatlakozómenet
G3"
Nyomoóldali csatlakozó menet
G3"
Nettó terméksúly
26 Kg
Jótállás Fogyasztói
3 év
Jótállás Közületi
1 év
Jótállás Ipari használatra
6 hónap (pl. gépkölcsönzés)
Jótállás érvényesíthető
Országos márkaszerviz hálózatnál és a forgalmazónál is.
Készülék használati útmutatója
Szállított tartozékok
Kezelési útmutató
Származási hely
P.R.C.
Csomagolás mérete 1.
Hosszúság 56 cm
Csomagolás mérete 2.
Szélesség 45 cm
Csomagolás mérete 3.
Magasság 43 cm
Cikkszám
113563
Tömeg
28 kg/db
Hasznos tudnivalók a szivattyúk kiválasztásával kapcsolatban

A szivattyúkat működési módjuk szerint két nagy csoportba sorolhatjuk. Ezek: a merülő szivattyúk és a felszíni, vagy más néven kerti szivattyúk.

Jelen fejezetben tárgyalt típusok a felszíni, vagy kerti szivattyúk. 

 kerti szivattyú

 

A kerti szivattyúk nem merülnek (nem is merülhetnek) be a vízbe, hanem a felszínre telepítve üzemelnek. Szívócsövön szívják fel a vizet, majd nyomócsövön továbbítják azt. Nagyon fontos alapelv, hogy a szívócső végére egy visszacsapó szelepet (lábszelepet) kell szerelni, hogy a szivattyút üzembe helyezéshez fel tudjuk tölteni a szállítandó folyadékkal, valamint az, hogy a szívócsőnek abszolút tömítettnek kell lennie.

Tömítetlen szívócsövön a szivattyú levegőt is szív, amely jelentősen csökkenti teljesítményét, szélsőséges esetben meg is hiúsulhat a víz felszívása. Tömítetlen szívócső esetén a szivattyú minden kikapcsolását követően kifolyik a víz a szivattyúból és a szívócsőből is, lehetetlenné téve annak következő sima beindítását. A szívócső  merevfalú cső kell legyen, vagy pedig összeroppanás ellen védett úgynevezett bordás merevítésű cső.

Ellenkező esetben pl. hagyományos locsolótömlő alkalmazásakor a szivattyú szívóhatása összelapítja azt, lehetetlenné téve a víz felszívását. Mivel a felszíni légnyomás kb. 1 bar - ami mint tudjuk 10 méter vízoszlop nyomásának felel meg - ezért elméletileg sem lehet a vizet 10 méternél mélyebbről felszívni. Itt, mint a merülő szivattyúknál is igaz az, hogy e tekintetben nem a kút mélysége az irányadó, hanem a víz szintje a szivattyú szívócsonkjától. A gyakorlati szívóképesség jellemzően a Jet rendszerű szivattyúk esetében 8-9 méter, míg a hagyományos felépítésű szivattyúknál 7 – 7,5 méter.

Ha a szivattyú használata során a vízkivétel nagyobb, mint a kút vízhozama, akkor a vízszint folyamatosan csökkenni fog, és főleg csőkutaknál könnyen túllépheti a maximális szívómélységet. Ekkor a folyadékszállítás leáll. Ezt tapasztalva a vízkivételt azonnal csökkenteni vagy szüneteltetni kell.

A felszíni szivattyúk szállítómagassága mindig a szívómélység és a nyomómagasság összege, tehát a szivattyú által ténylegesen áthidalt szintkülönbség. Ha egy szivattyú maximális szállítómagassági adata például 42 méter, akkor, ha 8 méter mélyről szívja a vizet, a felszíntől csak 34 méter magasra képes emelni azt. Mivel 10 méter vízoszlop magasság kb. 1 bar nyomásnak felel meg, a példában említett adatú szivattyú végnyomása ebben az esetben 3,4 bar lesz, melyet még az alábbiakban részletezett csőellenállás tovább csökkent.

Szót kell ejteni a szivattyúk teljesítményét befolyásoló igen lényeges tényezőről. Mint azt már tudjuk, a szivattyúk a vizet csövön továbbítják.

Nem mindegy azonban, hogy ez a cső milyen átmérőjű. A csőellenállás annál nagyobb, minél kisebb a cső átmérője, hiszen ugyanaz a vízmennyiség a kisebb keresztmetszetű csövön nagyobb sebességgel kell, hogy áramoljon, az ellenállás pedig a sebesség négyzetével nő.

Általános tapasztalat, hogy óránként egy köbméter víz szállítása esetén az 1"-os cső hosszának (a vízszintesen fekvő részének is) 2%-a emelőmagasságnak minősül. 3/4"-os cső esetében ez 8%, míg 1/2"-os vezeték esetén 40%.

Összehasunlításul vizsgáljuk meg a fenntieket 3 példán keresztül:

  • 50 m 1"-os cső ellenállása óránként 1m3 víz szállításával számolva 2%, azaz 1 méter emelőmagasságnyi. Ezt a legtöbb szivattyú szinte észre sem veszi.
  • 3/4"–os 50 méteres csőnél az ellenállása 8%, ami 4 métert tesz ki, mely még mindig nem jelentős terhelés egy szivattyúnak sem. 
  • 1/2"-os cső 50 méteres cső ellenállása már 40% lesz, ami 20 méter emelőmagasságnak számít, és ha ezt a csövet egy 7 méter szállítómagasságú merülő szivattyúhoz csatlakoztatjuk, akkor a víznek a cső végén sem nyomása nem lesz, sem számottevő folyadékszállításra nem számíthatunk, a víz éppen csak csordogál a cső végén.
A csőellenállás ismeretében hasonló számítás végezhető, amikor arra vagyunk kíváncsiak, hogy a szivattyú vízszintesen milyen messzire képes elszállítani a folyadékot.

A felszíni szivattyúkat az első üzembe helyezés előtt teljesen fel kell tölteni vízzel, és csak ezt követően szabad és lehet beindítani. A felszíni szivattyúk nem járhatnak szárazon, nem járhatnak tartósan teljesen elzárt csap mellett és nem fagyhatnak be. Az önfelszívó képesség a felszíni szivattyúknál azt jelenti, hogy amennyiben a szivattyúház tele van vízzel, akkor a szívócsőből kb. 2 m mélységből képes a vizet felszívni. Ez elsősorban gáztartalmú kutak esetében fontos tulajdonság, ahol a szívócsőben lévő vízből gáz válhat ki, és légdugót képezhet a szívócső tetején. A szivattyúk motorja a hálózati dugó bedugásával vagy hálózati kapcsolóval indítható el. Ha a szállított folyadékban homok, vagy egyéb csiszolóanyag hatású szennyeződés van, az jelentősen csökkenti a szivattyú élettartamát. A felsorolt hibákból eredő meghibásodások nem javíthatók garanciában. Ha arra van szükség, hogy a szivattyú a vízfelhasználásnak megfelelően kapcsoljon be és ki, házi vízellátóra vagy automata szivattyúra van szükség.

A felszíni szivattyúk méretezéséhez szükséges számítások:

(Kattintson a képre a nagyításhoz) Felszini szivattyú méretezési séma